Panduan Aqiqah Anak Lelaki dan Anak Perempuan

Panduan Aqiqah Anak Lelaki dan Anak Perempuan

Saat kamu menggendong anak kamu buat kali pertama, itu sememangnya mengharukan. Satu jasad kecil kini menjadi amanah dari Allah S.W.T untuk dijaga dan dikasihi. Ini termasuklah ibadah aqiqah untuk mereka.

Bagi kamu yang udah mula memikirkan aqiqah anak Laki-laki ataupun anak perempuan anda, ini merupakan petunjuk ringkas dan mudah.

Maksud Aqiqah
Dalam segi bhs aqiqah mempunyai maksud kepada “rambut yang tumbuh di atas kepala pada waktu waktu lahirnya” – pendapat daripada ‘Ubaid, Ashmu’i dan Zamakhsyari.

aqiqah anak lelaki tips memilih kambing untuk aqiqah
Dari segi hukum syarak pula, aqiqah memberi maksud “penyembelihan haiwan khusus untuk keperluan anak, di samping mencukur atau memotong rambutnya dan diberi nama untuk anak itu.”

Pendapat Imam Syafi’e
aqiqah anak lelaki
Menurut Imam Syafi’e ibadah ini adalah sunat muakkad, yakni sunat yang dituntut. Hal ini bersesuaian dengan sabda Nabi SAW yang bermaksud:

“Tiap-tiap anak itu tertebus (terpelihara daripada kemudaratan dan kemungkaran) dengan aqiqahnya, disembelih haiwan untuknya pada hari ketujuh, dicukur kepalanya dan diberi nama”. (Maksud hadis riwayat Ahmad dan Tirmidzi)

Pendapat Ibnu Al-Qayyim
Bagi Ibnu Al-Qayyim, aqiqah untuk bayi adalah memeliharanya daripada golongan syaitan dalam urusan dunia dan akhirat.

Sabda Rasulullah SAW tersedia yang mempunyai maksud

“Berserta anak itu tersedia aqiqah, maka alirkanlah darah untuknya, dan singkirkanlah suatu hal yang membahayakan daripadanya.” (Maksud hadis riwayat Tirmidzi)

Pendapat Imam Malik Aqiqah murah Jakarta
Imam Malik tersedia menunjukkan hukum aqiqah adalah perintah yang tak boleh diperselisihkan lagi. Imam Ibnu Qayyim pula berkata aqiqah dengan nilai korban seekor kambing yang dikurniakan oleh Allah S.W.T adalah sebagai pindah diri untuk Nabi Ismail AS.

Oleh kerana itu, penyembelihan aqiqah anak yang dilahirkan berfaedah untuk merawat bayi dari problem syaitan.

Kadar Haiwan Aqiqah Dan Masa Aqiqah
Haiwan aqiqah perlulah memenuhi syarat berikut:

Jenis Haiwan Yang Sesuai Untuk Aqiqah
Kibas: Satu tahun atau udah gugur gigi hadapannya sesudah ia berumur enam bulan
Biri-biri, domba dan kambing: melebihi satu tahun andaikan gugur gigi susuan / hadapannya
Lembu dan kerbau: melebihi dua tahun
Unta: melebihi lima tahun

Leave a Comment